Huisstijl laten maken? Zo doen we dat.

BEWISE blog branding
Driehoek cassis
Gepubliceerd
Geschreven door Eva van Hout

Een geschikte branding en huisstijl zijn cruciaal voor jouw bedrijf. Vaak wordt dit op een laag pitje gezet, terwijl het eigenlijk ontzettend belangrijk is. Een branding is namelijk hét imago van jouw bedrijf. Maar wat houdt het in en hoe gaan we te werk? Dat leggen we je graag uit in deze blog.

Verschil tussen branding & huisstijl

Hoewel deze twee onderdelen op elkaar lijken, betekenen ze toch iets anders. Branding is namelijk de identiteit achter je bedrijf. De algehele uitstraling van een merk. Denk hierbij aan de naam, iets kenmerkends dat jou onderscheidt, een slogan, de content van jouw website/webshop, etc. In deze branding valt ook een ander onderdeel, namelijk de huisstijl. Een huisstijl is een verzameling van visuele communicatie uitingen die binnen jouw branding vallen en is daar dan ook op aangesloten. Hierbij ga je kijken hoe je jouw bedrijfsvisie kunt uitstralen door middel van design. Bij BEWISE Solutions werken we met designers die het vak grafisch ontwerp beheersen. Samen met de designer wordt er een complete huisstijl ontworpen die perfect aansluit op jouw missie en visie.

 

 

BEWISE Solutions - Branding en huisstijl
Huisstijl van BEWISE Solutions.

 

Waarom is een huisstijl belangrijk?

In een huisstijl kun je in één oogopslag zien wie je bent en waar je voor staat. Alle kleine elementen zorgen samen voor een compleet plaatje. Wanneer je jouw huisstijl afstemt op jouw doelgroep, zul je ze ook makkelijker kunnen bereiken. Bezoekers blijven sneller hangen als jouw imago mooi uitgebeeld is. Daarnaast zorgt een complete huisstijl ook voor meer eenheid. Laat bepaalde uitingen terugkomen op jouw website/webshop, maar bijvoorbeeld ook op een visitekaartje en social media. Op deze manier bouw je herkenbaarheid op.

 

Wat ontwerpen we voor je?

We ontwerpen met alle liefde een complete huisstijl voor jou. Wanneer je jouw imago duidelijk hebt, zorgen wij ervoor dat dit doorvertaald wordt naar een gepast design. Hierin nemen we de volgende onderdelen mee:

Logo ontwerp

Een logo is dé basis van jouw complete huisstijl. Er zijn verschillende soorten logo’s:

 • Typografisch logo
  Een typografisch logo bestaat enkel uit tekst. Dit is de meest eenvoudige variant, maar wel een waar je goed over na moet denken. Doordat je geen vormen hebt om mee te spelen, gaat alle focus uit naar de tekst. Je moet hierdoor zorgen voor een geschikt lettertype en een goede balans daarin.

  Typografie logo's - Brandon Nickerson - Anagrama Studio - Tatiana Ivleva - Behance
  Typografie logo’s – Brandon Nickerson – Anagrama Studio – Tatiana Ivleva – Behance
 • Monogram
  Het monogram logo, ook wel het letter logo, lijkt een beetje op het typografische logo. Dit is echter een variantie van een afkorting van letters.

  Huisstijl monogram logo's - Emma Spandet - Irina Makasheva - Xuân Tiến - Behance
  Huisstijl monogram logo’s – Emma Spandet – Irina Makasheva – Xuân Tiến – Behance
 • Typografisch + beeldmerk
  Dit is een combinatie van een tekstuele bedrijfsnaam + beeldmerk (een grafische weergave van een bedrijfsnaam). Dit is een veel voorkomende variant, gezien je dit op verschillende manieren kunt gebruiken. Zo kun je het complete logo gebruiken, maar ook het beeldmerk apart terug laten komen.

  Typografisch + beeldmerk - Khadicha Saidova - Sabir Ahmed - Khadicha Saidova - Behance
  Typografisch + beeldmerk – Khadicha Saidova – Sabir Ahmed – Khadicha Saidova – Behance
 • Afgekaderd
  Ook wel een embleem logo genoemd. Dit is een logo dat duidelijk afgekaderd is door middel van tekst of een achtergrond.

  Huisstijl embleem logo - Prakash Verma - Nurul Hasan - Ahmad Rehman - Behance
  Huisstijl embleem logo – Prakash Verma – Nurul Hasan – Ahmad Rehman – Behance
 • Symbool/icoon
  Een type logo dat vooral gebruikt wordt door grote bedrijven. Het is namelijk enkel een icoon dat verder niks meer verklapt over het bedrijf. Daarom dat dit ook zelden wordt gebruikt voor kleine(re) bedrijven.

  Symbol logo - Breno Bitencourt - Cássio Podgaietsky & BraacoDesign - Martin Naumann - Behance
  Symbol logo – Breno Bitencourt – Cássio Podgaietsky & BraacoDesign – Martin Naumann – Behance

   

Kleurgebruik van jouw huisstijl

Kleur is een element dat veel toevoegt aan jouw identiteit. Hierbij kijken we niet enkel naar wat mooi bij elkaar past, maar ook wat de psychologische aspecten ervan zijn. Alle kleuren hebben namelijk een apart gevoel dat het bij een mens oproept. Zowel positief, als negatief. Denk bijvoorbeeld aan de kleur geel. Deze kleur wekt positieve gevoelens op als plezier en geluk. Maar het heeft ook een keerzijde van bijvoorbeeld overprikkeling. Het is daarom belangrijk dat er een goede balans gevonden wordt bij het bepalen van jouw huisstijl kleuren. Naast een selectie basiskleuren, kijken we ook naar bijpassende steunkleuren. Deze zorgen ervoor dat je altijd een mooi en compleet kleurenpalet hebt dat eindeloos gebruikt kan worden.

Huisstijl kleurenwiel, geïnspireerd op artikel https://linku.nl/
Huisstijl kleurenwiel, geïnspireerd op artikel https://linku.nl/

Typografie

Naast het logo is font (lettertype) ook erg belangrijk. Dit gebruik je in het logo, maar laat je ook terug komen op jouw website/webshop en overige uitingen. Het is belangrijk dat je voor de standaard teksten een font kiest die lekker leest en veel rust geeft. Voor het logo mag je uitpakken met een krachtig font. We matchen het perfecte font aan jouw huisstijl.

Vormen & Visuals

Zoals eerder besproken bij het logo, kun je ervoor kiezen om bepaalde vormen terug te laten komen in jouw branding. Heb jij bijvoorbeeld een cirkel die terug komt in jouw logo? Dan kunnen we deze vorm op diverse manieren terug laten komen in de overige uitingen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je bijpassende iconen gaat gebruiken. Iconen komen namelijk steeds vaker terug. Het is makkelijk herkenbaar en geeft een speels uiterlijk. Deze komen in verschillende soorten en stijlen. Denk hierbij aan afgerond, hoekig, gevuld of enkel met randen.

Huisstijl vormen en visuals - Julia Pogodina - Behance
Huisstijl vormen en visuals – Julia Pogodina – Behance

Beeldkeuze

Je ontkomt niet aan mooie afbeeldingen op een website/webshop. Ook hierbij is het van belang dat je afbeeldingen hebt die op elkaar aansluiten. Bij BEWISE Solutions zijn we voorstander van persoonlijke foto’s. Maak een afspraak met een professionele fotograaf om een selectie foto’s te schieten die bij jouw bedrijf passen. Mocht dit geen optie zijn, dan helpen we je graag met het zoeken naar geschikte stock afbeeldingen. Zonder dat deze te cliché zijn, maar wel perfect aansluiten bij jouw bedrijf & de huisstijl. We kunnen deze afbeeldingen copyright vrij vinden, maar hebben ook de mogelijkheid om deze voor je aan te kopen.

Een goede huisstijl

Er komt dus heel wat kijken bij een huisstijl. Het is een belangrijk onderdeel waar veel tijd in gestopt kan worden. Hoeveel tijd en wat jouw wensen zijn, dat is aan jou. We maken binnen jouw gestelde budget de huisstijl die haalbaar is voor jouw wensen. Zo kun je er weer jaren mee vooruit!

Mocht je na het lezen van dit artikel meer willen weten wat we kunnen doen voor je? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.

Neem contact met ons op

Een vraag of wens?

Laat dan een bericht achter op het formulier en we zullen spoedig met je contact opnemen. Wil je meer contact informatie? Klik dan op lees meer hieronder of bel anders even.

Driehoek blauw
Driehoek oranje