Webshop trends voor 2022

Afbeelding webshop trends voor 2022
Driehoek cassis
Gepubliceerd
Geschreven door Eva van Hout

2021 was een jaar met veel veranderingen binnen de e-commerce. Er zijn veel nieuwe technieken ontstaan die invloed hebben op de groei van webshops. Veel van deze veranderingen zijn ontstaan als gevolg van COVID-19. Deze veranderingen zullen ook in 2022 nog veel invloed hebben.

In deze blog zullen wij de webshop trends van 2022 bespreken. Deze zullen bestaan uit 5 functionaliteiten en 5 design trends.

 

Functionaliteiten

Gebruik maken van 3D en Augmented Reality

Met het gebruik van 3D en Augmented Reality laat je consumenten jouw producten op een andere manier bekijken. Door deze functie aan te bieden, kan de bezoeker het product ècht bekijken. Er zit namelijk vaak een verschil tussen het product dat je op een webshop ziet en wanneer het is thuis is afgeleverd. Laat bijvoorbeeld een bril zien op de consument, geef verschillende kleuren van je schoenen weer en draai je sieraad 360°. Zeker in deze tijd met COVID-19, is het fijn als een klant een product ‘echt’ kan zien zonder fysiek aanwezig te zijn in een winkel.

Door deze technieken en het beter bekijken en begrijpen van jouw product, zullen consumenten meer vertrouwen krijgen om deze koopbeslissing te maken. Volgens onderzoek van Customer Think is ongeveer 71% van de consumenten het ermee eens dat ze vaker zullen winkelen wanneer e-commerce bedrijven deze technologie gebruiken.

Voorbeeld: Charlie Temple

Gebruik maken van 3D en Augmented Reality
Gebruik maken van 3D en Augmented Reality op webshop.

 

Betere levering

“De consument besteedt in 2017 niet alleen méér online, maar wordt ook steeds veeleisender over hoe en waar hij zijn bestellingen wil ontvangen.”, aldus thuiswinkel.org.

Tot de dag van vandaag hebben veel consumenten een andere verwachting bij de levertijd- en wensen van een webshop, als dat werkelijk mogelijk is. Doordat kopers steeds meer gaan winkelen, worden de bezorg systemen overbelast.

Onderzoek van GfK toont aan dat 60% van de consumenten meer invloed uit willen oefenen op de klanten beleving. Dit zie je terug in een eigen keuze willen in de bezorg-/betaalwijze, en het niet meer willen wachten op het product dat binnen komt of wanneer het wordt afgeleverd.

Er moet nog meer ingespeeld worden op de wensen van de consumenten. Hiervoor is het belangrijk dat je diverse opties aanbiedt, zodat er altijd iets past bij de klant.

 

Gebruik van spraakassistentie en chatbots

Veel consumenten maken wel eens gebruik van een chatbot tijdens het winkelen wanneer ze een vraag hebben. Wanneer je een combinatie levert van een chatbot met spraakassistentie, zullen de kosten van een callcenter lager worden omdat je deze rol ‘vervangt’.

Je kunt gebruik maken van deze bot in combinatie met een medewerker. Zo kan de bot gesprekken voeren, producten aanbieden en veelgestelde vragen beantwoorden. Wanneer deze vragen niet beantwoord kunnen worden door de bot, zal er contact worden opgenomen met een echte medewerker.

De bekendste spraakassistentie die eraan toegevoegd kunnen worden zijn Siri, Google Assistant en Alexa. Deze spraakassistenten worden onder andere gebruikt om muziek af te spelen, het nieuws te horen of informatie te verzamelen. Ook worden ze gebruikt om aankopen te doen of om producten te zoeken. Echter is deze technologie nog niet veel te vinden, maar upcomming is het zeker!

Uit onderzoek van De Nationale Voice Monitor 2021 blijkt dat een derde van de consumenten in de toekomst contact denkt te hebben met een bedrijf via een voice-assistant. Driekwart van de Nederlanders is bekend met de voice-assistant waarvan inmiddels 30% hier nu ook gebruik van maakt.

 

Milieuvriendelijk kopen

Er is steeds meer bewustwording over de verandering in het milieu en hoe het koopgedrag van consumenten hier effect op heeft. In 2022 zullen consumenten verwachten dat meer retailers meewerken aan het groener consumeren. De zoekopdrachten over de impact van het online consumeren en de impact daarvan op het milieu zijn flink gegroeid.

De angst en het thema voor klimaatverandering wordt steeds groter. Hierdoor wordt er meer aandacht besteed aan duurzaamheid en willen consumenten weten hoe zij kunnen bijdragen aan een positieve toekomst. Als bedrijf kun je hieraan helpen door gebruik te maken van Fairtrade producten, verpakkingen en verpakkingsmaterialen milieuvriendelijker te maken en de gebruikers bewust te maken van dit onderwerp en wat je hieraan doet.

 

Paginasnelheid

Gebruikers verwachten een betere sitesnelheid en prestatie, aangezien 53% van de gebruikers een pagina verlaat die meer dan 3 seconden nodig heeft om te laden. De algoritme-update van Google 2021 toont aan dat snelheid belangrijker is dan voorheen.

Tools die je hiervoor kunt gebruiken zijn Google PageSpeeds Insights of Lighthouse. Ook kun je als ontwikkelaar stappen ondernemen, zoals beeldoptimalisatie en uitgesteld laden van afbeeldingen buiten het scherm. Ook is het slim om overbodige lettertypen, afbeeldingen en plug-ins te ontwijken.

 

Design

Achtergronden met textuur

Verwacht het komende jaar meer webshops met realistische structuren en texturen in hun ontwerp. De texturen zullen subtiel en zacht zijn. Een oude design trend die terug wordt gehaald is skeuomorphisme. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van voorwerpen in het ontwerp waarmee je een ander materiaal of vorm nabootst.

Voorbeeld: Unita Brewing

Achtergronden met textuur
Achtergronden met textuur op webshop.

 


App-achtige ervaring

De wereld is ondertussen gewend aan apps. Hierin zijn interactie, animatie en dynamische ervaringen normaal. Juist nu consumenten meer gestuurd worden naar aankoop via mobiel, aangezien veel winkels sluiten, moet de ervaring makkelijk zijn. Hierom zal dit type interface en functionaliteit ervoor zorgen dat er een fijne user experience ontstaat.

Onderdelen die je hierbij veel tegen zult komen, zijn plakkerige elementen, kopteksten, onderste balken, top bars, zwevende knoppen, etc. 

Voorbeeld: Heeej

Micro animaties

Door het gebruik van micro-animaties, leid je de consument makkelijker naar zijn/haar einddoel. Dankzij deze animaties kunnen de consumenten makkelijk de interactieve delen van de site vinden. Bijvoorbeeld door middel van hover-effecten, of animaties om aan te tonen dat een pagina aan het laden is.

Daarnaast brengen subtiele bewegingen een website meer tot leven, waardoor een bezoeker langer geïnteresseerd kan blijven. Ook kunnen deze micro-animaties een hulpmiddel zijn om belangrijke delen van de pagina te benadrukken en daar extra aandacht op te leggen.

Voorbeeld: BEWISE Solutions

 

Donkere en lichte modus

De afgelopen jaren is er veel gebruik gemaakt van de donkere modus. Ook zie je nu langzaam de trend verplaatsen naar de lichte modus. Daarvoor is het belangrijk om een website te hebben, dat voor beide gevallen fijn te bekijken is.

Een manier om dit makkelijk te implementeren in jouw webshop, is om gebruik te maken van een kleverige licht-naar-donker schakelaar die op elke webpagina verschijnt. Op deze manier kunnen gebruikers schakelen tussen lichte en donkere versies terwijl zij door de pagina’s scrollen.

Voorbeeld: Oude website estudio/nk®

Donkere en lichte modus
Donkere en lichte modus op webshop.

 

Extra grote tekst

Consumenten besteden steeds minder tijd aan het lezen van content op websites. Om deze reden wordt er steeds vaker voor gekozen om grote, gedurfde titels te gebruiken om gelijk de aandacht te trekken van de consumenten. Naast dat je hiermee sneller de aandacht trekt, verkort je ook gelijk de conversietijd (de tijd dat een bezoeker op je website pagina een gewenste actie onderneemt.)

Ongebruikelijke grootte typografie, is een gewaagde design trend. Op deze manier worden de teksten meer gezien als grafische elementen dan enkel een stuk tekst. De grotere koppen worden meestal gecombineerd met een kleinere subtekst voor meer informatie. Door hiermee te spelen, bepaal jij waar de nadruk op wordt gelegd.

Voorbeeld: Eva Habermann

Extra grote tekst
Extra grote tekst op webshop.

 

Tot slot

Al deze trends zijn een mooie tip om toe te voegen aan jouw webshop. Houd de trends jaarlijks goed in de gaten om altijd bij de tijd te blijven. Experimenteer met deze aanpassingen en kijk wat het oplevert!

Mocht je na het lezen van bovenstaande artikel willen weten wat BEWISE Solutions kan doen voor je, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Neem contact met ons op

Een vraag of wens?

Laat dan een bericht achter op het formulier en we zullen spoedig met je contact opnemen. Wil je meer contact informatie? Klik dan op lees meer hieronder of bel anders even.

Driehoek blauw
Driehoek oranje