Optimaal gebruik maken van copyright vrije afbeeldingen

BEWISE Solutions - optimaal gebruik maken van copyright vrije afbeeldingen
Driehoek cassis
Gepubliceerd
Geschreven door Eva van Hout

Copyright vrije afbeeldingen zijn ideaal voor diverse doeleinden. Zo kun je ze gebruiken voor jouw website, webshop, social media en overige grafische projecten. Wel is het belangrijk om te weten hoe je deze afbeeldingen moet gebruiken. Wanneer jouw gekozen afbeelding toch nog over rechten beschikt, dan kun je daar flink mee in de problemen komen. In deze blog bespreek ik de beste websites waarbij je copyright vrije afbeeldingen kunt vinden, maar vertel ik ook waar je op moet letten bij het selecteren van deze afbeeldingen.

 

Waar vind ik (gratis) copyright vrije afbeeldingen?

Het internet staat vol met websites die copyright vrije afbeeldingen aanbieden. Ze zijn niet allemaal gratis, maar ook daar is een mooie selectie voor. (Tip: zoek zowel in Nederlandse als Engelse zoektermen!) Onderstaand een top vijf van websites die wij gebruiken bij het zoeken naar copyright vrije afbeeldingen:

Unsplash (gratis)

Unsplash heeft een ruime selectie aan prachtige en gratis copyright vrije afbeeldingen. Het voordeel van deze website is dat het over veel overeenkomende afbeeldingen beschikt. De stijlen komen bij elkaar in de buurt waardoor je makkelijk een selectie aan mooie en professionele afbeeldingen kunt komen.

BEWISE Solutions - Optimaal gebruik maken van copyright vrije afbeeldingen - Unsplash

Pixabay (gratis)

Pixabay beschikt over meer dan 1 miljoen diverse afbeeldingen. Een voordeel van deze site is dat het veel Nederlandse zoektermen herkent. Zo zal deze website bijvoorbeeld veel afbeeldingen kunnen tonen van Nederlandse gelegenheden als Koningsdag en de Keukenhof.

BEWISE Solutions - Optimaal gebruik maken van copyright vrije afbeeldingen - Pixabay

Pexels (gratis)

Pexels is te vergelijken met pixabay. De werking en lay-out komt in de buurt van elkaar. Het is makkelijk in gebruik en een beschikt over een mooi en divers aanbod.

BEWISE Solutions - Optimaal gebruik maken van copyright vrije afbeeldingen - Pexels

Freepik (gratis)

Freepik heeft meer gratis items te bieden dan enkel copyright vrije afbeeldingen. Zo kun je daar ook vectoren, Photoshop documenten en iconen vinden. Het fijne aan Freepik is dat je diep kunt filteren. Zo weet je zeker dat jouw visuals bij elkaar passen. Let er wel op dat je ook nog even moet filteren op “Free” onder license. Deze website biedt namelijk ook betaalde items aan.

BEWISE Solutions - Optimaal gebruik maken van copyright vrije afbeeldingen - Freepik

Shutterstock (betaald)

Shutterstock is een betaalde website. Hierdoor heb je wel toegang tot 400 miljoen afbeeldingen over elk onderwerp. Het aanbod is enorm waardoor je hele specifieke zoektermen kunt gebruiken. De prijzen zijn over het algemeen ook goed te overzien voor de kwaliteit die je krijgt.

BEWISE Solutions - Optimaal gebruik maken van copyright vrije afbeeldingen - Shutterstock

 

Gebruik maken van copyright vrije afbeeldingen

Om te beginnen is het handig om jezelf af te vragen waar je jouw afbeeldingen voor wilt gaan gebruiken. Ga bijvoorbeeld na wie jouw doelgroep is, maar ook wat jij wilt uitstralen met jouw afbeeldingen. Wanneer je de website van 073ergotherapie bekijkt, die wij hebben gerealiseerd, zie je dat er veel gebruik is gemaakt van copyright vrije afbeeldingen. Deze afbeeldingen worden gebruikt voor verheldering, opvulling en beeldvorming. Bij deze afbeeldingen hebben wij op de volgende punten gelet:

Uitstraling

Zorg ervoor dat jouw copyright vrije afbeeldingen dezelfde uitstraling hebben. Kies bijvoorbeeld uit een donkere of lichte tint, wel of geen gezichten, kleurenpalet, etc. Bij het voorbeeld van 073 Ergotherapie hebben wij er bewust voor gekozen om geen gezichten te laten zien. Hierdoor ligt de nadruk op de handeling, wat belangrijk is voor de praktijk. De afbeeldingen vullen de informatie aan, zodat je in een oogopslag het doel ervan kunt zien. Ook zie je terug dat alle afbeeldingen licht zijn. Probeer te zoeken naar afbeeldingen van èèn fotograaf, dan heb je gegarandeerd dezelfde stijl. Mocht dit niet lukken, kijk dan naar overeenkomsten in afbeeldingen. Leg ze naast elkaar, zodat je deze goed kunt bekijken als een geheel.

Kwaliteit

Je wilt natuurlijk dat de afbeeldingen van goede kwaliteit zijn voordat je ze gaat gebruiken in jouw uitingen. Over het algemeen zijn copyright vrije afbeeldingen vaak van mooie kwaliteit. Toch moet je erop blijven letten dat het scherp is, ook na het comprimeren (verkleinen) van deze afbeeldingen.

Diversiteit

Het is belangrijk om diversiteit in jouw afbeeldingen toe te voegen. Gebruik niet telkens hetzelfde persoon, maak gebruik van diverse leeftijden, locaties en emoties. Laat het niet lijken op de “standaard” copyright vrije afbeeldingen. Maak het passend voor jouw doel!

 

Wat zijn de consequenties bij rechthebbende afbeeldingen?

Zoals eerder genoemd zijn er consequenties wanneer je rechthebbende afbeeldingen gebruikt. Controleer daarom altijd of dat jij wel écht copyright vrije afbeeldingen hebt gebruikt. De enige ‘uitzondering’ op het gebruik van deze rechthebbende afbeeldingen, is wanneer je wanneer je citeert uit auteursrechtelijk beschermd materiaal. Lees meer over dit auteursrecht.

Inbreuk op auteursrecht

Wanneer jij een foto gebruikt waar rechten op rust (ook al pas je de afbeelding aan), maak je inbreuk op het auteursrecht. De eigenaar van dit desbetreffende item kan daarmee schadevergoeding eisen bij jou. Dit gebeurt vaak via tussenpersonen, als Stichting BREIN of Pictoright. Ook kun jezelf een checklist af gaan om te kijken of jij er alles aan hebt gedaan om ervoor te zorgen dat jouw foto’s rechtenvrij zijn. Beeldanoniem heeft hier een mooie checklist voor.

BEWISE Solutions - Optimaal gebruik maken van copyright vrije afbeeldingen - Pictoright

Schadevergoeding

In de meeste gevallen wordt er gevraagd voor het offline halen van de afbeelding, of een schadevergoeding. Deze bedragen zouden aardig op kunnen lopen. Het is afhankelijk van het type beeld dat je hebt gepakt en de auteur, wat de schade zal worden. Zorg dus dat je deze situatie altijd met beleid aanpakt. De KvK heeft een artikel geschreven over het auteursrecht. Hierin lees je alles over waar je als maker recht op hebt.

Wat betreft het gebruik van andermans afbeeldingen, is het beter om te voorkomen dan te genezen. Er zijn veel diverse platformen waarbij je terecht kunt om jouw copyright vrije afbeeldingen te zoeken. Check altijd of deze afbeeldingen ècht 100% rechtenvrij zijn voordat je het gebruikt.

 

Mocht je na het lezen van dit artikel meer willen weten wat we kunnen doen voor je? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.

 

Neem contact met ons op

Een vraag of wens?

Laat dan een bericht achter op het formulier en we zullen spoedig met je contact opnemen. Wil je meer contact informatie? Klik dan op lees meer hieronder of bel anders even.

Driehoek blauw
Driehoek oranje