10 SEO tips voor jouw webwinkel

BEWISE Solutions - 10 SEO tips voor jouw webwinkel
Driehoek cassis
Gepubliceerd
Geschreven door Eva van Hout

Wanneer je een webshop hebt, wil je natuurlijk zoveel mogelijk bezoekers naar jou toe lijden. Maar hoe doe je dit? De laatste jaren zijn we steeds meer gefocust op online shopping. Bedrijven richten zich steeds meer op Instagram Shopping, betaald adverteren en overige manieren om steeds beter zichtbaar te worden. Maar waar begin je? We helpen je graag een handje verder.

Wat is SEO?

SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachineoptimalisatie. Met andere woorden: wat kun je doen om jouw webshop zo goed mogelijk te laten scoren in de (Google) zoekresultaten. Met ‘hoog scoren’ bedoelen we dat je op de 1e pagina komt van de desbetreffende zoekmachine. Het liefste op nummer 1. Dit alles door middel van de zoekwoorden die zorgen dat de gebruiker op jouw webshop klikt en vervolgens overgaat tot verkoop.

 

1. Bepaal je doelgroep en USP’s.

De eerste stap voor het SEO proces is het bepalen van een doelgroep en een selectie USP’s. Waarschijnlijk heb je deze al gemaakt bij de start van jouw website. Als dit niet het geval is, bepaal deze van te voren. Hier ga je namelijk jouw teksten voor schrijven. Onthoud goed dat je jouw teksten schrijft voor jouw doelgroep, niet voor de zoekmachines. Ga vervolgens op onderzoek naar waar de wensen van jouw doelgroep hoe zij dit verwoorden.

 

2. Zorg voor een kloppende URL-structuur

Een kloppende URL-structuur is cruciaal voor jouw vindbaarheid in Google. De hele dag door crawlen de robots van Google door verschillende URL’s en linkjes. Op deze manier zoeken zij naar geschikte sites. Hoe duidelijker jouw URL-structuur, hoe beter vindbaar je bent voor de robots van Google. Let bij het maken van een URL-structuur op de volgende onderdelen:

 • Correcte hiërarchie: Gebruik een logische hiërarchie in jouw URL’s;
 • Kort maar krachtig: Maak jouw URL’s niet te lang. Plaats enkel de onderdelen die écht van belang zijn;
 • Gebruik van zoekwoorden: Over-optimaliseer niet, maar toon wel het kernwoord waarop je wilt dat de pagina gevonden wordt;
 • Geen speciale tekens: Laat speciale tekens achterwegen. Deze worden namelijk niet meegenomen in jouw URL-structuur;
 • Consistentie is key: Houdt jouw URL-structuur consistent.

BEWISE Solutions - Url structuur

 

3. Maak geschikte H1 titels

Een H1 titel is de belangrijkste titel van je pagina. In het geval van de pagina die je nu leest, is onze H1 “10 SEO tips voor je webwinkel”. Hierdoor begrijpt Google gelijk waar de pagina over gaat. Ga per pagina na wat een geschikte H1 titel is. Waarop wil je gevonden worden en wat is belangrijk voor jouw pagina(‘s)?

 

4. Maak een mooie SEO titel

Een SEO titel is de titel die je ziet wanneer je een zoekresultaat bekijkt in Google. In ons geval: “10 SEO tips voor je webwinkel – BEWISE Solutions“. Zorg ervoor dat je een pakkende SEO titel maakt die voldoet aan de volgende eigenschappen:

 • Maximum van 65 karakters (inclusief spaties);
 • Minimaal 1 relevant trefwoord. (Een trefwoord hoeft niet persé te bestaan uit één woord. Je hebt namelijk Short Tail-keywords, bestaan vaak uit één woord en zit veel concurrentie op, zoals ‘trui‘). Long Tail-keywords zijn vaak makkelijker te gebruiken. Denk hierbij aan ‘wollen trui van *merk*‘);
 • Pak het publiek gelijk met deze korte zin.

Jouw SEO titels wijken af per pagina. Ga telkens na wat belangrijk is, wat er op jouw pagina staat en waarop je gevonden wilt worden.

BEWISE Solutions - SEO titel

 

5. Schrijf een meta beschrijving dat informeert en stimuleert

Een meta beschrijving staat onderaan de SEO titel. Waarmee de titel voornamelijk pakkend is, heb je in de beschrijving wat meer ruimte om informatie te geven.

 • Maximum van 155 karakters; (inclusief spaties);
 • Overtuigen om op jouw pagina te klikken;
 • Minimaal 1 relevant trefwoord (We raden aan om er niet meer in te gebruiken. Dan ben je aan het over-optimaliseren.).

BEWISE Solutions - Meta beschrijving

 

6. Maak interessante en informerende teksten

Per pagina, categorie, subcategorie en zelfs het desbetreffende product, is het belangrijk om informerende teksten te schrijven. De zoekmachines worden steeds slimmer. Hierdoor moet je jouw webshop vullen met waardevolle content. Zo kom je makkelijker in de organische zoekresultaten. Zorg ervoor dat jouw tekst minimaal het volgende bevat:

 • 300 woorden: Probeer jouw tekst rond de 300 woorden te maken. Hierbij is het wel zaak dat de content relevant is. Ga niet 300 woorden extra schrijven die niet relevant zijn, als je ook 250 goede en pakkende content kunt schrijven;
 • Mooie structuur: Houdt structuur aan in jouw teksten. Zorg ervoor dat je jouw teksten verdeeld in H1, H2, (eventueel H3) kopjes. Zorg er ook voor dat je alinea’s gebruikt, leestekens en eventuele opsommingstekens. De teksten moeten lekker en makkelijk te lezen zijn. Let op: Je mag op elke pagina maar één H1 hebben staan. Deze beschrijft jouw pagina het beste. Bijvoorbeeld: H1 > paragraaf > H2> Paragraaf > H2 > Paragraaf > H3 > Paragraaf.
 • Links: Plaats interne en externe links op jouw pagina. Interne links kunnen linken naar pagina’s binnen jouw bestaande webshop. Deze openen op hetzelfde tabblad. Externe links linken naar een andere webshop/website, bijvoorbeeld die van een merk. Deze openen op een nieuw tabblad;
 • Gebruik trefwoorden: Een trefwoord (keyword) is het belangrijkste woord wat jouw pagina beschrijft en waarop je gevonden wilt worden. Zorg ervoor dat dat woord met een regelmaat terug komt in jouw tekst. Hoe vaak hangt af van de lengte van jouw tekst. Over-optimaliseer niet!
 • Plaats een call to action: Hiermee laat je jouw bezoeker een gewenste actie ondernemen. Zoals een product kopen, maat kiezen, of aanmelden voor een nieuwsbrief.

 

7. Voeg pakkende afbeeldingen toe

Voeg altijd afbeeldingen toe aan jouw pagina’s. Dit kunnen productafbeeldingen, sfeerafbeeldingen, foto’s van het team of merken afbeeldingen zijn. Zorg ervoor dat de afbeelding altijd past bij jouw pagina. Zoek een reeks afbeeldingen die mooi bij elkaar passen. Wil je meer informatie over het kiezen van mooie stockfoto’s? Bekijk dan onze blog “Optimaal gebruik maken van copyright vrije afbeeldingen“. Hier vertellen we je alles over waar je op moet letten bij het kiezen van deze afbeeldingen, maar geven we ook een paar tips voor geschikte websites.

BEWISE Solutions - Blog copyright vrije afbeeldingen

 

8. Optimaliseer jouw afbeeldingen

Het is belangrijk dat je niet zomaar afbeeldingen op jouw webshop plaats zonder ze geoptimaliseerd te hebben. Er zijn diverse manieren om jouw afbeeldingen te optimaliseren:

 • Bestandsnaam: Voeg altijd een bestandsnaam toe. Het is belangrijk dat de naam kort is;
 • Voeg een alt-tekst toe: Dit mag hetzelfde zijn als de bestandsnaam. Deze alt-tekst (ook wel alt-tag) wordt ingevuld als de titel van de afbeelding. Voor zoekmachines zijn deze belangrijk als extra informatie, aangezien zij de afbeeldingen niet kunnen lezen. Daarnaast wordt het ook gebruikt voor mensen met een visuele beperking;
 • Beschrijving: Schrijf een korte beschrijving van jouw afbeelding. Bijvoorbeeld: “Een wollen trui in oranje, zwarte en gele kleuren. Er zit een patroon in de stof en de hals is afgewerkt in het wit.” Ook hierbij geldt dat dit belangrijk is voor zoekmachines & mensen met een visuele beperking;
 • Op formaat maken: Zorg ervoor dat jouw afbeeldingen op formaat zijn. Knip ze naar het juiste formaat en maak ze zo klein mogelijk. (Zorg er wel voor dat de kwaliteit nog goed genoeg blijft, ze moeten niet te klein worden.)

 

9. Houdt conversies bij

Ga na wat jouw conversie gaat zijn. Bijvoorbeeld de pagina na een bestelling, of een aanmelding van een nieuwsbrief. Met een conversie wordt het percentage bezoekers bedoeld dat tot een actie overgaat die je graag zou willen zien. Zo is in een webshop een bekende conversiepagina, de “bedankt voor uw bestelling” pagina. Maar dit kan ook iets kleiner zijn, zoals het inschrijven voor de nieuwsbrief.

Zorg er daarom altijd voor dat jouw linkjes en call to action knoppen correct zijn. Zo kun je makkelijker jouw conversie laten bereiken. Deze conversies kun je bijhouden in Google Analytics. Op deze manier kun je gelijk controleren waar jouw goede leads (mogelijke nieuwe klanten) vandaan komen.

10. Speel in op jouw resultaten

Met SEO moet je continu bekijken wat de resultaten zijn en daarop inspelen. Alleen op deze manier kun je controleren of jouw acties effect hebben of niet. Blijf verbeteren en controleren. Voor je het weet sta je op #1 in de zoekresultaten!

 

Mocht je na het lezen van dit artikel meer willen weten wat we kunnen doen voor je? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.

Neem contact met ons op

Een vraag of wens?

Laat dan een bericht achter op het formulier en we zullen spoedig met je contact opnemen. Wil je meer contact informatie? Klik dan op lees meer hieronder of bel anders even.

Driehoek blauw
Driehoek oranje